Terug naar Badkamer

Een Betegeld Stoombad Thuis, Ultieme Luxe

betegeld stoombad thuis 1Stel je voor: je komt thuis van een lange dag. Je bent moe, hebt een paar pijnlijke plekken, of misschien wil je alleen de kou van de winter verjagen. Je drukt op een knop in je stoombad, gaat gemakkelijk zitten op een bankje, en smelt vervolgens in een rustgevende wolk van eucalyptus geurende stoom. Twintig minuten later kom je weer tevoorschijn, heerlijk ontspannen en met een gevoel alsof je herboren bent.

Voor dit soort verwennerij moest je vroeger een reis maken naar een kuuroord. Maar vandaag de dag kiezen steeds meer huiseigenaren ervoor om de ervaring thuis in complete privacy te beleven door een betegeld stoombad thuis te laten installeren. Naast de positieve werking die een stoombad heeft op je huid en sinussen hoef je niet te wachten tot een bubbelbad is gevuld of een sauna is opgewarmd om lekker te kunnen ontspannen.

Hoe werkt een stoombad

Spa Treatment, Health Spa, Towel.Het grootste verschil tussen een sauna en een stoombad is in de luchtvochtigheid. Bij een sauna is er sprake van droge lucht terwijl een stoombad juist zorgt voor een luchtvochtigheid van ongeveer 98%. Door een temperatuur van 40-50 graden gaan de poriƫn open en wordt de huid gereinigd. Een stoombad wordt vaak een Hammam (Turks stoombad) genoemd.

Een stoombad bouwen vereist meer werk dan een gemiddeld bad. Er komt veel meer bij kijken dan alleen een stoomgenerator en een controlepaneel. Een stoombad heeft een compleet nieuw systeem nodig, van de afvoer tot het plafond en natuurlijk het type tegels. De goedkoopste stoombaden maken gebruik van acryl. Daarnaast kan je kiezen voor tegels van keramiek of steen. De mooiste Hammams zijn allemaal betegeld met kleine tegels, maar dit zal natuurlijk duurder zijn dan gebruik van grotere tegels. Daarnaast is het van belang om van zeker te zijn dat alles waterdicht is. Dit kan de totale prijs doen stijgen, maar je kan daarna met een gerust hart gebruik maken van je stoomcabine, zonder enige risico op waterschade.

Met een stoombad kan je overigens genieten zo lang je wilt: 20 minuten stomen verbruikt in de meeste gevallen minder dan 5 liter water, afhankelijk van de grootte. Een stoombad is dus een “groene” manier om jezelf te verfrissen (zelfs een waterbesparende douchekop zal ongeveer 50 liter water verbruiken in dezelfde tijd). Je factuur voor de elektriciteitsverbruik zal echter wel stijgen. Het hangt er natuurlijk vanaf hoeveel ruimte het stoombad zal innemen en welke tegels je gebruikt, maar zelfs een kleine cabine met keramische tegels van 4.5 m3 heeft minstens een 7-kilowatt generator nodig (als de tegels van steen zijn heb je twee keer zo veel capaciteit nodig).