Terug naar Badkamer

Kleine Badkamer, 4 Tips om het meest eruit te halen

kleine badkamer 3Waar moet je op letten als je een kleine badkamer wilt bouwen of verbouwen? Het kan zijn dat je huis (nog) niet zo groot is. Of dat je de ruimte liever ergens anders voor gebruikt.

Het is namelijk een van de minst gebruikte kamers in het huis, op het toilet na. Dus hoe groter, hoe minder ruimte voor de kamers die je wel vaak gebruikt

Gelukkig is het mogelijk om met heel weinig ruimte toch iets moois en functioneels te creeren. De volgende 4 tips kun je gebruiken om een optimale badkamer in een kleine ruimte te creeren. En om te voorkomen dat je er later niet van kan genieten.

Genoeg ruimte om je af te drogen.

Als je beperkte ruimte beschikbaar hebt kan het verleidelijk zijn om er zoveel mogelijk in te zetten. Tussen de kast en de deur is nog precies ruimte voor een wasbak. Erboven kun je dan ook nog alle ruimte opvullen met een kastje.

Het is zeker van belang om de ruimte optimaal te benutten. Je wil echter niet dat je later later continue tegen dingen aanstoot. Zorg daarom dat je genoeg ruimte overlaat om goed te kunnen bewegen. Zelfs als je daardoor een kast of wasbak eruit moet laten.

kleine badkamer 1Deur veranderen.

Hiermee kun je potentieel heel veel ruimte winnen. De deur kan veel ruimte innemen. Vooral als je maar weinig beschibaar hebt. Er zijn twee dingen die je aan de deur kan veranderen

  • Je kan de scharnieren naar de andere kant van de deur verplaatsen. Dit is relatief eenvoudig te doen.
  • Als de deur van de ruimte die je wil gaan bebruiken naar binnen opent ,is het heel interressant om te kijken of je die om kan draaien. Dit vereist wel wat werk omdat het kozijn aangepast of vervangen moet worden. Je krijgt er echter een hoop ruimte voor terug, dus het is aan te raden deze mogelijkheid te bekijken. Een aannemer of timmerman kan je zeker een aanbod doen voor het aanpassen van de deur.

Combineer verschillende functies

In Hongkong heb ik gebruik mogen maken van de meest compacte badkamer die ik ooit ben tegengekomen. Hierbij was alles gecombineerd in de ruimte van een toilet. Je deed simpelweg de pot dicht en draaide de kraan open. Het water stroomde vervolgens uit een stortdouche in het plafond.

Dus als je meer ruimte hebt dan een klein toilet is er zeker een iets van te maken. Nu wil je misschien meer dan alleen een toilet met een douche erin. En dat kan ook zeker. Er zijn tegenwoordig steeds meer slimme en mooie oplossingen voor compacte badkamers beschikbaar.

kleine badkamer 2Voldoende ventilatie

Het is belangrijk om bij het ontwerp rekening te houden met goede ventilatie. Dit is bij alle natte ruimtes het geval. Maar hoe kleiner de ruimte hoe minder natuurlijke lucht verplaatsing.

Dus zul je bij een kleine badkamer een relatief groter ventilatie systeem nodig hebben. Doe je dit niet dan zal het altijd nat blijven en krijg je al snel te maken met schimmel. En dit kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Maar het belangrijkste is dat het er niet best uitziet.

Hopelijk helpen deze tips je bij het realiseren van je plannen Er zijn vaak meer mogelijkheden dan je eerst denkt. En vaak kom je er pas achter als je verschillende dingen gaat uitproberen of beter bekijken. Geniet dus van deze reis want je gaat altijd de goede kant op. Ook als je erachter komt dat iets niet werkt.