Terug naar Huis

Je huis Renoveren, Waar te Beginnen

Waar moet ik beginnen met het renoveren van mijn huis? Dit lijkt me de beste vraag die je kan stellen als je een grote renovatie wil doen. Want er zijn veel verschillende taken en handelingen nodig om het hele project goed af te handelen. En sommige van die taken kun je nu eenmaal beter eerst gedaan hebben.

Ieder verbouwing is iets anders. En ieders persoonlijke situatie is uniek. Daarom is het niet mogelijk om een generiek stappenplan te maken voor iedereen. Als mensen werken we echter wel allemaal met dezelfde middelen en sommige principes kun je altijd van op aan. Daarom gaan we hier kijken naar waar je het beste kunt beginnen met je renovatie

1. Bepaal wat je wil bereiken

huis renoveren waar beginnen 1 Het meest cliche advies dat je kunt krijgen toch? Ik heb het zo vaak gehoord en mijn reactie was altijd in de trant van: Ik weet toch allang waar ik naartoe wil. Zeg me gewoon wat ik moet doen. Maar pas na een paar keer proberen begon ik het nut ervan in te zien. En een van die keren was bij de renovatie van mijn huis.

Hoe meer duidelijkheid je hebt over wat je wil bereiken, hoe makkelijker het wordt om eraan te werken. Het beste is om je voorstellingsvermogen te gebruiken. Begin met een leeg vel papier, zo gezegd. Stel je voor dat je de deur van je gerenoveerd huis opendoet. Hoe ziet dat eruit? Je zal merken dat je er al best wat ideeen zijn.

Lukt het niet om te visualiseren, ga dan eens wat foto’s of video’s kijken. Praat met bekenden en luister naar hun ideeen. Je moet ze zeker niet gelijk over nemen, maar je zal merken dat het plaatje al meer invulling begint te krijgen. Het kan zijn dat deze stap een verspilling van tijd lijkt. Dat is het echter niet. Bij elke beslissing die je moet maken zal het het je voordeel opleveren.

2. Maak tijd vrij

huis renoveren waar beginnen 2Een deadline heeft niet altijd het effect dat je wil. De huidige samenleving lijkt volledig van dealines aan elkaar te hangen. Maar je hebt vast wel eens ervaren dat een klus je heel gemakkelijk afging terwijl je tijd genoeg had?

Het probleem met een deadline is dat je hem stelt op het moment dat je eigenlijk de minste informatie hebt over wat er moet gebeuren. Vervolgens ben je de rest van de tijd bezig om aan een ongegronde verwachting  te voldoen

Wat veel belangrijker is het stellen van prioriteiten. Als je nu de renovatie van je huis aanpakt, onderneem je in de tussentijd geen andere grote dingen. In een noodgeval moet je natuurlijk reageren, maar die gebeuren maar heel zelden.

Als je je volledig aan 1 ding kan wijden ben je creatiever en gemotiveerder. Af en toe moet je natuurlijk pauze nemen.

3. Maak een lijst van alles wat tot je beschikking staat

huis renoveren waar beginnen 3Hier kun je alles op zetten. Van je budget tot bekenden met ervaring of de mogelijkheid om een paar maanden onbetaalt verlof te nemen. Je hoeft niet gelijk te bepalen of het nuttig is of niet. Als je al die dingen opschrijft beginnen er vanzelf (je brein doet het voor je) allerlei ideeen te komen. Vooral als je punt 1 al gedaan hebt.

Dan kun je verschillende zaken verder gaan onderzoeken. Bijvoorbeeld een berichtje sturen naar je vriend die laatst iets aan zijn huis gedaan heeft. Of je baas eens vragen hoeveel verlof je werkelijk op kunt nemen.

4. Blijf positief

huis renoveren waar beginnen 4Dit is niet hetzelfde als een roze bril opzetten. De kans is echter 100% dat je “problemen” gaat tegenkomen die je niet had voorzien. Dit komt alleen omdat je eerst nog niet precies wist wat er allemaal moet gebeuren.

Positief blijven is blijven geloven dat er een oplossing is. Ook als je die nog niet ziet. En niet alleen geloven, maar ook blijven zoeken naar die oplossing. Het kan zijn dat je er achter komt dat je iets compleet anders moet doen. Maar dat is geen tegenslag. Dat is juist vooruitgang. Want voordat je dat wist kon je nooit je doel bereiken.

5. Werk van boven naar beneden.

Zolang de structuur van je huis nog goed is kun je het beste bovenaan beginnen. Dus in een kamer maak je eerst het plafond goed, dan de muren en dan de vloer. Begin met de bovenste kamers en werk naar beneden. Het scheelt zoveel als je niet meer langs de prachtig afgwerkte muren of vloeren hoeft om het plafond te doen.

Staat je hele huis op instorten? Dan kun je het beste de structuur van onder af aan verstevigen.

Met de bovenstaande aanpak kun je elke klus aan. En je een complete renovatie van je huis is een fantastisch project om te doen. Je zal er plezier van hebben zolang je er woont. En ook bij de verkoop natuurlijk.

Veel succes!